logo het groot gevolg

Nederlandse Carnavalsstichting Het Groot Gevolg

Carnavalscultuur op lijst Immaterieel Erfgoed

De oprichting van de Nederlandse Carnavalsstichting Het Groot Gevolg was een belangrijke stap in het streven om carnaval en de vreugde die ermee gepaard gaat op de Unesco Immaterieel Cultureel Werelderfgoedlijst te krijgen.

Onlangs is de aanmelding bij het kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland afgerond, waarmee Het Groot Gevolg en de Carnavalscultuur in Nederland nu deel uitmaken van het netwerk Immaterieel Erfgoed.

Daarnaast heeft de stichting als doel carnaval toegankelijk te maken voor iedereen en de vrolijkheid in Nederland op lange termijn te vergroten met carnavalsactiviteiten. Ze proberen dit doel te bereiken door het Nederlandse carnaval met zijn tradities, gezelligheid en diversiteit te beschermen en te verspreiden.

In de afgelopen jaren hebben de leden van de stichting bijgedragen aan het idee dat carnaval meer is dan alleen een feest waar flink gedronken wordt. Met hun plan ‘carnaval is van ons allemaal’ hebben ze de perceptie van ‘het carnaval’ al veranderd met nationale aandacht.